Annemarie der Toorn

Biografie

Vanaf jonge leeftijd komt Annemarie in aanraking met paarden, daar haar vader een fanatieke springruiter is. Het is dan ook niet vreemd dat zij al snel een enthousiaste pony ruiter wordt. Later gaan de paarden een minder prominente rol innemen, door beoefening van diverse andere sporten, een maatschappelijke carrière en de start van een eigen bedrijf waarmee zij bedrijven begeleidt bij reorganisaties en verandermanagement. Na de geboorte van haar dochter Marloes besluit ze om weer te gaan rijden, waarna een eigen paard snel volgt. Nadat zoon Rick geboren is besluit ze haar opleidingen aan de Monty Roberts school in Engeland te starten. Net als nu in Nederland kun je daar de Introductie cursus modulair volgen, hetgeen voor Annemarie als moeder en ondernemer een ideale werkomgeving is.

Meer en meer raakt ze gefascineerd door de mogelijkheden en potentie van het op deze wijze werken met paarden. Ze gaat 5 dagen naar de special course bij Monty in Californië, waarbij hij haar opmerkt als talent. Helaas kan ze door alle verplichtingen thuis niet blijven om verder te trainen. Een half jaar later vraagt Ian Vandenberghe of Annemarie samen met haar ex-man Marl de shows van Monty in Nederland wil organiseren. En dat werd een groot succes met 2 maal 3000 man in de Brabanthallen in 's Hertogenbosch. Door de goede samenwerking met Ian wordt nu ook een begin gemaakt met de opleidingen van Monty in Nederland en België (maart 2005).

Monty vraagt Annemarie om met hem mee te reizen als tourmanager en tevens nog meer ervaring op te doen met paarden, zodat ze instructeur kan worden. Die kans laat ze natuurlijk niet voorbij gaan! Hierdoor volgt een enorm drukke, maar zeer leerzame periode die wordt afgesloten met een geslaagd examen in september 2006, waardoor ze een van de instructeurs van Monty Roberts is geworden. Ondertussen blijft het trainingscentrum steeds maar groeien, alsmede het verschillende aanbod aan cursussen, waaronder management cursussen. Ook gaat Annemarie steeds meer samenwerken met Monty en organiseren ze nu shows in meerdere landen van Europa en beheert zij samen met haar ex-man Marl het distributie centrum van Monty's educatieve producten. Naast de vele trainingen in Oudenhoorn geeft Annemarie les in Zwitserland, Finland en Italië, geeft zij demonstraties door heel Nederland en België en publiceert zij iedere maand artikelen in de tijdschriften ROS, CAP en Paard en Sport. Daarnaast heeft Annemarie twee boeken geschreven: het kinderboek 'Paarden(f)luisteren' en het volwassenenboek 'Kijken door de ogen van het paard'.

Annemarie hoopt met haar school en demonstraties te laten zien dat er meerdere manieren zijn om met paarden te werken en dat dwang en geweld niet de oplossing is. Met haar slogan 'Kijken door de ogen van het paard" hoopt ze meer bewustwording te krijgen voor hoe het paard denkt en voelt, zodat wij een betere partnership met ons paard kunnen krijgen.

Annemarie is gefilmd voor Hartwerkers, omdat ze doet waar ze oprecht gelukkig van wordt. Wil jij weten wat Annemarie drijft? Bekijk dan hier het filmpje.